FRV – Din nyhedskilde

Vi gør dig klogere på hverdagen

andre

Radoninspektion i Hjemmet: Sådan Beskytter Du Din Familie

Under en radoninspektion i hjemmet kan du få professionel hjælp til at undersøge radonniveauerne og modtage anbefalinger til nødvendige tiltag efter inspektionen. Inspektører kan forklare, hvordan radon trænger ind i dit hjem, og hvordan det bedst kan fjernes. For at gennemføre en effektiv inspektion kræves det, at du har en rapport fra en tidligere radonmåling, en plantegning af boligen og en beskrivelse af bygningen. Det er også nødvendigt at have adgang til gulvafløb, vandrør, elektricitet og inspektionslemme.

Radon er en farlig gas, der kan forårsage kræft i lungerne og luftvejene. Langvarig eksponering for høje radonniveauer øger risikoen for at udvikle lungekræft. Radon er faktisk den næststørste årsag til lungekræft efter rygning og anslås at være årsag til cirka 500 tilfælde af lungekræft om året i Danmark. Det vurderes, at omkring 400.000 boliger i Sverige har radonniveauer, der overstiger de anbefalede grænseværdier. Radon kan trænge ind i boliger fra tre primære kilder: jorden, byggematerialer som blåbeton og drikkevand fra borede brønde.

For at opdage radon i indeluften er det nødvendigt at foretage en radonmätning. I Danmark er grænseværdien for radonindholdet indendørs sat til 200 Bq/m³. For at få et pålideligt resultat og et præcist års gennemsnit anbefales det, at radonmålingen udføres over mindst to måneder i fyringssæsonen, der løber fra 1. oktober til 30. april. Radonniveauer kan variere i løbet af dagen og året på grund af temperatur- og vindforhold samt ventilationssystemets funktion og brug af udluftning. Derfor er det vigtigt at måle over en længere periode for at få et nøjagtigt års gennemsnit, da længere målinger giver mere præcise resultater.

Det anbefales at måle radonniveauet ved huskøb, ved om- eller tilbygning, ved ændringer i ventilations- eller opvarmningssystemet, ved nybyggeri og hvis det er mere end 10 år siden, den sidste måling blev foretaget

Ved at få udført en radoninspektion og tage de nødvendige skridt kan du sikre et sundt og trygt indeklima for dig og din familie.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *