Din starterpakke til en sund livsstil 

Kunne du tænke dig at have en lidt sundere livsstil, hvor du holder dig til sunde og næringsrige fødevarer, samtidig med at følge et træningsprogram, der er godt for krop og sjæl, så læs med her.

Vi har lavet en liste over 10 ting, du skal være opmærksom på at inddrage i din planlægning, hvis du gerne vil lægge din livsstil om eller fx er på slankekur.

1. Spis morgenmad: Det kan virke indlysende, men mange glemmer eller har bare ikke tid til at spise morgenmad om morgenen. Hvis du springer morgenmaden over, kan du føle dig træt og sløv i løbet af dagen, og det kan også føre til overspisning senere på dagen. Sørg for at inkludere en næringsrig morgenmad som en del af din daglige rutine.

2. Få nok søvn: Ligesom med mad har vores krop brug for søvn for at fungere ordentligt. De fleste voksne har brug for omkring 7-8 timers søvn om natten, så prøv at holde dig til en regelmæssig søvnplan så meget som muligt. Det betyder, at du går i seng og vågner på nogenlunde samme tid hver dag.

3. Drik masser af vand: Vores kroppe er lavet af op til 60 % vand, så det er vigtigt, at vi holder os hydreret i løbet af dagen. Det anbefalede daglige indtag er 2 liter (8 glas) for voksne, men du kan have brug for mere eller mindre, afhængigt af dit aktivitetsniveau og det klima, du bor i.

4. Spis regelmæssigt: Hvis man springer måltider over, kan det føre til overspisning senere på dagen samt lavt energiniveau og irritabilitet. Prøv at spise hver 3-4 time, og prøv at inkludere en blanding af sunde fødevarer fra alle fødevaregrupper ved hvert måltid.

5. Træn: Fysisk aktivitet er afgørende for et godt helbred, og der er mange forskellige måder at være aktiv på. Vælg en aktivitet, som du kan lide, og sørg for, at den passer ind i din tidsplan. Voksne bør sigte efter mindst 30 minutters aktivitet af moderat intensitet de fleste dage om ugen.

6. Undgå forarbejdede og sukkerholdige fødevarer: Disse fødevarer kan føre til vægtøgning, lavt energiniveau og en lang række andre sundhedsproblemer. Fokuser i stedet på at spise hele, uforarbejdede fødevarer som frugt, grøntsager, magert protein og sunde fedtstoffer.

7. Begræns alkoholindtaget: Alkohol er tomme kalorier, som hurtigt kan løbe op og føre til vægtøgning. Hvis du drikker alkohol, skal du gøre det med måde, og sørg for at holde dig hydreret ved også at drikke masser af vand.

8. Lad være med at ryge: Rygning er skadeligt for dit helbred på mange måder og er en af de vigtigste årsager til død, der kan undgås. Hvis du ryger, skal du tale med din læge om måder at holde op på.

9. Håndter stress: Kronisk stress kan føre til en række sundhedsproblemer, så det er vigtigt at finde måder at håndtere det på. Uanset om det er gennem motion, afslapningsteknikker eller blot ved at tage lidt tid til dig selv, så find ud af, hvad der virker for dig, og gør det til en del af din daglige rutine.

10. Besøg din læge regelmæssigt: Selv om du føler dig sund og rask, er det vigtigt at besøge din læge til regelmæssige kontrolbesøg. Det er en god måde at opdage eventuelle sundhedsproblemer tidligt og få den behandling, du har brug for.

Hvis du følger disse enkle råd, kan du få en sundere livsstil og forbedre dit generelle velbefindende. Så hvad venter du på? Begynd at foretage ændringer i dag!