FRV – Din nyhedskilde

Vi gør dig klogere på hverdagen

annonce

Friværdilån til renovering? Det skal du vide

Renoveringsprojekter kan hurtigt blive dyrere end forventet, uanset om det skyldes stigende omkostninger til materialer eller uforudsete arbejdstimer. Der kan – særligt ved større renoveringer – være behov for et lån for at gøre drømmene til virkelighed.

En af de typer lån, du som boligejer har mulighed for at tage, er et friværdilån. Selvom der er mange fordele ved at låne i friværdien af din bolig, er der også nogle ting, du skal overveje. Det kan du alt sammen læse mere om herunder.

Hvad er et friværdilån?

Friværdien er den del af din bolig, som ikke er dækket af gæld. Det er altså ejendommens markedsværdi minus eventuel gæld. Med et friværdilån låner du penge baseret på boligens friværdi. Når du låner i din friværdi, bruger du din bolig som sikkerhed for lånet, hvilket giver dig mulighed for at låne penge til renovering til en lavere rente end mange andre låntyper.

Fordelene ved friværdilån til renovering

Der er, som skrevet tidligere, mange fordele ved at optage et lån i friværdien sammenlignet med andre låntyper.

Ofte vil du kunne låne et større beløb i forhold til andre lånemuligheder, fordi lånet sikres mod værdien i din ejendom. Hvor stort et beløb du kan låne i friværdien, afhænger dog af, hvor stor din friværdi er. Med et friværdilån kan du nemlig ikke belåne et højere beløb end hvad din ejendom er værd – og afhængigt af långiver kan der også være grænser for, hvor stor andel af ejendommens værdi, du kan belåne. Mange banker tillader kun at du kan låne op til 80% af boligens værdi.

Når du optager et friværdilån, vil du også ofte kunne opnå en lavere rente sammenlignet med fx forbrugs- og kviklån. Dermed vil du over tid kunne opnå store (rente-) besparelser.

Med et friværdilån har du også mulighed for at få en større fleksibilitet i dine tilbagebetalingsmuligheder. Det kan fx være i forhold til lånets løbetid, om det skal være fast eller variabel rente eller om der skal være afdragsfrihed. Dine muligheder afhænger af de konkrete tilbud, din långiver har.

Hvor meget skal du låne?

Før du går i gang med at ansøge om et friværdilån til din kommende boligrenovering, er det vigtigt, at du har en konkret plan for, hvad der skal laves. Når du ved, hvad der skal laves, er det lettere for dig at fastlægge et realistisk budget for renoveringen – og dermed ved du også, hvor mange penge, du har behov for at låne.

Er du i tvivl om, hvad det koster, så sørg for at indhente tilbud på materialer og eventuelt arbejdskraft. Dermed kan du få et meget præcist overblik over, hvad renoveringen kommer til at koste.

Selvom du forbereder dig godt og får lagt et realistisk budget, kan der opstå udfordringer undervejs i processen, som også kan medføre uforudsete udgifter. Det er derfor også en god idé at forberede dig selv på, hvilke udfordringer, der kan opstå undervejs, samt at lægge en plan for, hvordan det så skal løses.

Det skal du overveje, inden du låner

Inden du låner penge til din renovering, er der nogle vigtige overvejelser at gøre sig:

Vær realistisk om din evne til at tilbagebetale lånet til tiden og overvej dine fremtidige økonomiske forpligtelser. Har du pludselig ikke råd til at betale (rettidigt) tilbage på lånet, risikerer du at miste dit hjem.

Det kan også være en god idé at undersøge alternative finansieringsmuligheder som opsparing eller lån fra familie, før du træffer en beslutning om et friværdilån.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *