FRV – Din nyhedskilde

Vi gør dig klogere på hverdagen

andre

Sådan bruger du en hjertestarter

Når en person får hjertestop, er hurtig handling afgørende. En hjertestarter kan være forskellen mellem liv og død, da den kan genoprette hjertets normale rytme ved hjælp af elektriske stød. Men hvordan bruger man en hjertestarter korrekt? I denne guide gennemgår vi de vigtigste trin, så du føler dig mere tryg ved at handle i en nødsituation.

Hvad er en hjertestarter?

En hjertestarter, også kendt som en AED (Automatisk Ekstern Defibrillator), er en bærbar enhed, der analyserer hjerterytmen og giver elektriske stød, hvis det er nødvendigt. Moderne hjertestartere er designet til at være brugervenlige, så selv personer uden medicinsk træning kan anvende dem.

Trin-for-trin guide til brug af en hjertestarter

  1. Ring 1-1-2
    Det første skridt, når du ser en person, der er bevidstløs og ikke trækker vejret normalt, er at tilkalde hjælp. Ring 1-1-2 og bed andre om at hente en hjertestarter, hvis der er en i nærheden.

  2. Start hjertelungeredning (HLR)
    Indtil hjertestarteren er til stede, skal du påbegynde hjertelungeredning. Tryk midt på brystet med en takt på 100-120 tryk per minut. Hvis du er trænet i det, kan du supplere med indblæsninger (30 kompressioner efterfulgt af 2 indblæsninger).

  3. Tænd hjertestarteren
    Når hjertestarteren ankommer, tænd den ved at trykke på knappen eller åbne låget. Følg derefter de stemmestyrede instruktioner, som guider dig gennem processen.

  4. Placer elektroderne korrekt
    Fjern tøjet fra personens bryst. Placer elektroderne som anvist på hjertestarteren – én elektrode på øverste højre side af brystet og den anden på venstre side under brystet.

  5. Lad hjertestarteren analysere
    Hjertestarteren vil automatisk analysere hjerterytmen. Sørg for, at ingen rører ved personen, mens analysen foretages.

  6. Giv stød, hvis det anbefales
    Hvis hjertestarteren anbefaler et elektrisk stød, vil den bede dig trykke på en knap for at levere stødet. I nogle tilfælde vil enheden give stødet automatisk.

  7. Fortsæt HLR efter stød
    Uanset om der gives et stød eller ej, skal du fortsætte med hjertelungeredning, indtil professionel hjælp ankommer eller personen viser tegn på liv. Hjertestarteren vil løbende analysere hjerterytmen og vejlede dig i, hvad du skal gøre.

Hvorfor er det vigtigt at kende til en hjertestarter?

Tiden er afgørende ved et hjertestop. Hver minut uden behandling reducerer chancen for overlevelse med cirka 10 %. Derfor er det afgørende, at så mange som muligt ved, hvordan en hjertestarter fungerer, og hvor de er placeret i nærmiljøet.

Lær mere på et førstehjælpskusus

Selvom en hjertestarter er brugervenlig, kan det være en stor fordel at have prøvet at bruge en før en reel nødsituation opstår. Ved at tage et førstehjælpskusus får du praktisk træning i både hjertelungeredning og brug af hjertestarter, hvilket øger din tryghed og evne til at handle hurtigt.

Afslutning

At vide, hvordan man bruger en hjertestarter, kan redde liv. De er designet til at være intuitive, men det er stadig vigtigt at kende de grundlæggende trin. Uanset om du har erfaring eller ej, er det bedste, du kan gøre, at handle hurtigt og følge hjertestarterens instruktioner. Jo flere der lærer at bruge en hjertestarter, desto flere liv kan reddes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *